Een term die in de voedingswereld steeds meer aandacht krijgt, is FODMAP. Ook bij de Bisschopsmolen krijgen we er regelmatig vragen over, dus werd het tijd om dieper in de FODMAP’s te duiken!
Lichamelijke klachten, gerelateerd aan maag en darmen, komen veel voor. Een opgeblazen gevoel, buikpijn en winderigheid zijn klachten waar iedereen wel eens last van heeft. Maar voor sommigen is dit de dagelijkse praktijk, verre van fijn! Het FODMaP dieet kan voor hen een positieve bijdrage leveren en klachten verminderen of zelfs helemaal verhelpen. Als bakkerij zijnde hebben wij ook met FODMAP’s te maken, ze komen namelijk ook voor in granen. Daarnaast krijgen we regelmatig de vraag of wij brood hebben dat past in een FODMAP-arm dieet. Het kan per graansoort erg verschillen in welke mate ze voorkomen. Onder de FODMAP-rijke granen vallen rogge, gerst en tarwe. FODMAP-arme (pseudo)granen zijn spelt, haver, boekweit, rijst, quinoa en mais.
Meer weten over PDS en het FODMAP-dieet? Lees dan –dit- artikel van I am a Foodie:
https://www.iamafoodie.nl/dieet-bij-prikkelbare-darm-syndroom-het-fodmap-dieet/