Honing
Honing is een natuurlijke vloeibare zoete substantie die ontstaat als honingbijen nectar uit bloemen verzamelen en deze vervolgens omzetten in fructosestroop. De nectar wordt zowel door toevoegen van enzymen als door indikking door verdamping omgezet naar honing. Honing wordt door mensen als voedingsmiddel gebruikt. De kleur en de smaak van honing wordt grotendeels bepaald door de oorsprong van de nectar (honing van de paardenbloem smaakt anders dan die van bijvoorbeeld de linde), maar ook de mate van kristallisatie is van invloed op de smaaksensatie.
Wij maken gebruik van Honing van fam Westerterp bij St. Pieter. Zij maken 4 verschillende soorten honing voor de consumenten. In de bakkerij maken wij gebruik van een mengeling van deze 4 soorten.
Suikers
Suiker komt van nature voor in het bloem en meel, maar ook in broodverbetermiddel. Zij worden gebruikt als gistvoedsel en geven een korstkleur. Wij voegen geen extra suiker toe aan onze broden. Alleen als vulling. Suikerchips zijn grote stukken die veel verwerkt worden in suikerbrood. Het gaat hierbij dan om het uiterlijk en de smaak van het product. Suikerchips zullen de suikerconcentratie van het deegvocht zo sterk omhoog brengen dat hier weer sprake is van remming van het gistingsproces door osmose. Wij hebben de volgende suikers in onze bakkerij.
Witte Basterdsuiker
Bruine Basterdsuiker
Melissuiker
Suikerparels
Decoreersuiker voor de vlaaien
Kijk voor recepten op https://www.grainlabs.nl/recept/