Tritordeum is een nieuwe graansoort een natuurlijke kruising tussen durum (Triticum durum) en wilde gerst (Hordeum chilense) met de karakteristiek van beide ouders.
Bij de bereiding van brood wordt vaak standaard tarwe als referentie genomen, tarwe is het meest gecultiveerde graan wereldwijd. Tritordeum is geen nieuwe tarwe variëteit, maar een totaal nieuwe ras, een graansoort met eigen organoleptisch (geur/kleur) en nutritionele waarden.
Zo heeft Tritordeum ca 40% minder gluten (gliadine) dan tarwe, ook heeft het een hoger vezel gehalte en is hoger in onverzadigde vetzuren. Daarnaast zorgt het verhoogde luteïne gehalte voor de gouden kleur.
Hierbij komt nog dat ook bij de teelt enkele bijzondere aspecten naar boven komen.
TRACEERBAAR
Tritordeum wordt uitsluitend onder licentie regulier en biologisch geteeld. De vermaling vindt plaats door de Commandeursmolen hierdoor is volledige traceerbaarheid gegarandeerd. Van boer tot bakker.
DUURZAME TEELT
Tritordeum houdt van een droog en warm klimaat, de waterbehoefte is hierdoor laag. Ook zijn weinig meststoffen nodig. Daarnaast is Tritordeum goed bestand tegen ziektes en schimmels. Hierdoor is de ecologische Footprint laag.
MEERVOUDIGE TOEPASSINGEN
Tritordeum leent zich door haar specifieke karakteristieken uitstekend voor brood, pasta, bier, . . .
Organoleptisch profiel
Bakwaren van Spaans Meel/Bloem Tritordeum onderscheiden zich door:
Korst
• Stevig
• Gekarameliseerd
• Goede bite
• Erg knapperig
Kleur (Vooral te zien bij Bloem)
• Intens gouden kleur
Smaak
• Licht zoet
• Nootachtig
Kruim
• Stevig
• Mooie structuur
• Korte bite
• Smelt in de mond
Reuk
• geroosterd aroma